spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dilluns, 17 de novembre de 2014

Ara hem de posar les bases d'un nou país amb corrupció zero

El Grup Parlamentari d'ERC ha registrat avui el pla de treball de la comissió d'investigació per determinar responsabilitats polítiques i posar les bases per a la construcció d'un nou país lliure de corrupció.

ERC vol aprofitar aquesta comissió per treballar en 3 àmbits:

Aclarir el Cas Pujol en tots els seus extrems, saber quin cost ha tingut pel país.

Preparar-nos per eliminar l'evasió fiscal i el frau fiscal.

Abordar a fons els 4 àmbits principals de la corrupció:
a) Finançament de partits,
b) Contractació pública,
c) Món local,
d) Portes giratòries.

El cas Pujol serà un dels tres apartats del pla de treball d'ERC i inclourà diverses sol·licituds de compareixença de membres de la família que estan imputats per diferents casos de presumpta corrupció.

Dins de la investigació d'aquest cas, ERC també vol citar els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar, per determinar si tenien algun coneixement de l'evasió fiscal confessada per l'expresident de la Generalitat o sobre altres pràctiques que li atribueixen diverses informacions periodístiques. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, és una altra de les persones que pretenen cridar a comparèixer, especialment per la informació al voltant de les regularitzacions fiscals que han dut a terme els membres de la família Pujol Ferrusola, les quals va afirmar que investigava des de l'any 2000.

També s'inclouen diversos empresaris que han declarat haver pagat comissions per obtenir concessions d'obra pública, els màxims responsables dels bancs andorrans amb què els Pujol van operar i l'extinent de la Guàrdia Civil José Matas Zapata que podria haver actuat com a contacte de la família a Andorra. Alícia Sánchez-Camacho, com a coneixedora de part dels negocis de la família Pujol per la seva relació d'amistat amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola coneguda arran del cas de les escoltes de La Camarga. El cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, i el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó també són a la llista, així com els exfiscals anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i José Maria Mena, aquests dos últims en qualitat d'experts.

Pel que fa al segon bloc (evasió i frau fiscal), es cita a representants dels grans bufets que assessoren les famílies adinerades per evadir impostos, a inspectors d'Hisenda i a algunes persones concretes que han estat investigades per presumpta evasió fiscal, com és el cas de l'actual eurodiputat de C's Javier Nart.

El tercer bloc és el dels entorns de corrupció. Un tema que es subdivideix en diverses àrees temàtiques:
*Món local (Manuel Bustos i altres imputats pel cas Mercuri; Bartomeu Muñoz, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta altres imputats pel cas Pretòria; Carme García, membre de Sabadell net de corrupció; o l'exregidora barcelonina Itziar González entre d'altres)
*Contractació Pública.

Setge a les 'portes giratòries'

En aquest tercer bloc s'inclou també el tràfic d'Influències, que inclou les portes giratòries que converteixen a ministres i exalts càrrecs dels governs en consellers de grans empreses -Endesa, Gas Natural, Acciona, etc.- (Pedro Solbes, Ángel Acebes, Martín Villa, Isabel Tocino, Elena Salgado, Felipe González i José María Aznar entre d'altres)

ERC sol·licita també que comparegui el president d'ACS, Florentino Pérez, per la seva estreta relació amb les altes esferes del poder, fruit de les nombroses concessions públiques que ha rebut durant la seva trajectòria professional.

Oriol Amorós
Oriol Amorós

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web