spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 30 de gener de 2008

Bernat Joan: “El suport europeu a una Sèrbia democràtica és ben legítim”

Davant les crítiques rebudes per la presidència eslovena de la Unió Europea per la seva postura en relació a les eleccions a Sèrbia, Bernat Joan, Secretari de Política Internacional d’Esquerra, ha manifestat que “el suport europeu a una Sèrbia democràtica és ben legítim”. “Així mateix, també ho és que la UE faci tot el possible per ajudar a Sèrbia a iniciar un procés d’acostament a la Unió, perquè constitueix un punt més a favor que en el futur aquell estat balcànic sigui democràtic”, ha afegit Joan. Per al dirigent d’Esquerra, les declaracions del ministre d’exteriors eslovè Dimitrij Rupel segons les quals “els serbis han d’elegir entre un passat nacionalista o un futur europeu” han estat “senzillament modèliques”.

Bernat Joan també ha lamentat la posició espanyola en l’afer, i, especialment, les declaracions d’Alberto Navarro, secretari de Política Europea del govern espanyol, en el sentit que una eventual independència de Kosovo abocaria Sèrbia a l’antieuropeisme. També ha rebutjat la declaració de Navarro “com a europeu em fa pena que el futur de Kosovo s’estigui decidint a Washington i a Moscou”. “El futur de Kosovo”, ha remarcat el secretari de Política Internacional d’Esquerra, “no s’ha de decidir ni a Washington ni a Moscou, ni a Brussel.les. S’ha de decidir a Kosovo, d’acord amb la voluntat democràtica dels kosovars. Seria bo que Europa donàs suport a aquesta voluntat majoritària, i que ho fessin la resta d’actors en la política internacional”.


Esquerra dóna suport al Congrés Mundial Amazic

Bernat Joan, s’ha reunit amb el president del Consell Mundial Amazic, Belkacem Lounes, i amb el portaveu del Moviment per l’Autonomia de la Kabília, Ahmed Aitbachir, als quals ha expressat el suport d’Esquerra en la seva defensa dels drets del poble amazic. Segons el secretari de Política Internacional d’Esquerra, “la pervivència lingüística, cultural i social del poble amazic al Magreb constitueix una de les esperances més sòlides per a la democratització de la zona. Majoritàriament, dins la comunitat amazic s’està per una societat laica –amb la cabuda de creences religioses diverses, sempre distingint l’esfera religiosa de la pública i institucional-, democràtica i plural”.

Els dirigents amazics i Bernat Joan han analitzat la situació del poble amazic al Marroc i a Algèria. “Mentre al Marroc s’està produint una certa obertura”, ha declarat Ahmed Aitbachir, “a Algèria, la situació cada vegada és més complicada, perquè els dirigents amazics i la gent amazic en general reben la pressió no només de l’estat, sinó també del creixent moviment islamista”. Bernat Joan ha manifestat que “unes bones relacions amb el moviment amazic per part d’Esquerra –i, també, per part del parlament i del govern de Catalunya- constitueixen una eina indispensable per facilitar el diàleg euromediterrani, un dels fonaments del Procés de Barcelona”.

Bernat Joan
Bernat Joan

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web