spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 11 de gener de 2008

Catalunya i Escòcia acorden crear un grup de treball permanent

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, s'han reunit al Parlament escocès i han acordat crear un grup de treball permanent per treballar de forma més estreta i coordinada en àmbits considerats d'interès comú per als dos països. En concret els àmbits en els quals s'intensificarà aquesta coordinació són la immigració, els mitjans públics audiovisuals, la política exterior, els esports, la biotecnologia, l'excel•lència econòmica i del món empresarial i l'aprofundiment democràtic.

Aquest grup de treball, que es reunirà per primera vegada aquest estiu a Barcelona, estarà coordinat per la ministra escocesa d’Afers Europeus, Exteriors i Cultura, Linda Fabiani, i la secretària d’Afers Exteriors del Govern català, Roser Clavell. A banda de garantir una actuació coordinada en els àmbits d’interès comú, també treballarà per preparar la visita que el primer ministre escocès s’ha compromès a fer a Catalunya la tardor vinent, després d’haver acceptat la invitació que li ha fet extensiva Josep-Lluís Carod-Rovira. Després de reunir-se amb Alex Salmond, Josep-Lluís Carod-Rovira ha mantingut una reunió amb el president del Parlament escocès, Alex Fergusson.

Una de les conclusions de la visita que Carod-Rovira ha volgut traslladar és que, si bé troba que en 'alguns aspectes Catalunya és com Escòcia', 'Espanya no és de cap de les maneres com Anglaterra'. Carod ha constatat que en 'l'estructura política britànica hi ha una vocació democràtica, una cultura democràtica, de reconeixement de l'existència nacional d'Escòcia, com a poble amb una identitat nacional diferenciada'. A més, ha destacat el fet que 'polítics britànics de tots colors' hagin fet 'el reconeixement que allò que el poble d'Escòcia decideixi és el que respectaran les autoritats britàniques'.

El vicepresident creu que això és un 'bell exercici de democràcia que et fa sentir sana enveja'. Per a Carod, a la Gran Bretanya hi ha 'un respecte a la diversitat i a la plurinacionalitat' que 'no s'ha produït mai a l'estat espanyol'. Així, ha posat com a exemple el fet que hi hagi primers ministres de la Gran Bretanya que són escocesos, que es parla amb 'naturalitat' en l'estructura política britànica de la 'nació escocesa', o bé que aquestes nacions tenen 'la seva pròpia representació en l'àmbit esportiu internacional', un fet que és assumit 'amb naturalitat i sense histèries nacionalistes per part de les autoritats britàniques'.

Josep-Lluís Carod-Rovira. Font: ACN
Josep-Lluís Carod-Rovira. Font: ACN

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web