spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dilluns, 10 d'octubre de 2005

Educació impulsarà el programari lliure GNU/Linux als centres docents

El Departament d'Educació de la Generalitat ha adjudicat la contractació dels serveis relacionats amb la distribució de l'entorn GNU/Linux per a l'àmbit educatiu català a l'oferta presentada per ITSCAT, membre de CAT-PL (Associació Catalana d'Empreses per al Programari Lliure).

El projecte permetrà l'elaboració d'una distribució pròpia de l'entorn operatiu GNU/Linux adaptada a les característiques i necessitats dels nivells no universitaris del sistema educatiu català, així com en la posada en marxa d'un portal web amb seccions d'informació, suport, descàrrega d'aplicacions i eines de participació activa de les comunitats d'usuaris i desenvolupadors. La distribució permetrà configurar la tecnologia d'un centre docent completament amb programari lliure, des dels servidors fins als PC de les aules.

El contracte contempla també l'edició de manuals i guies de l'usuari i el manteniment, actualització i prestació de serveis de suport tècnic durant un període de dos anys, així com la traducció al català de tots els elements essencials del sistema. Tots els materials i documents elaborats en el marc del projecte es distribuiran amb llicències de programari lliure.

El projecte presentat per ITSCAT ha estat escollit per la seva solidesa tècnica i per la metodologia de desenvolupament proposada, així com per l'adequació del producte final a les característiques específiques de l'àmbit educatiu català.

La distribució de GNU/Linux per aquest projecte està basada en la tecnologia produïda per la comunitat de programari lliure OpenSuse.org, que proveeix un entorn obert i participatiu on usuaris i empreses col·laboren en el desenvolupament de la plataforma. Aquesta distribució es caracteritza per disposar d'una àmplia base de maquinari suportat i per disposar d'assistents gràfics que faciliten els processos d'instal·lació, manteniment i configuració.

És una distribució també àmpliament utilitzada en entorns empresarials i universitaris, i serveix de base als projectes de transició al programari lliure de diverses administracions públiques, com ara als ajuntaments de Munic (Alemanya) i Bergen (Noruega), o els sistemes educatius de Nova Zelanda i de l'estat d'Indiana (EUA), entre d’altres.

Impuls al programari lliure

Aquesta iniciativa s'engloba en un seguit d'actuacions que el Departament d'Educació està duent a terme amb l'objectiu d'impulsar l'ús del programari i els continguts lliures als centres docents, entre les quals destaquen les activitats de formació del professorat i l'adequació dels continguts dels portals educatius per garantir-ne l'accessibilitat des de diverses plataformes i entorns operatius.

Marta Cid
Marta Cid

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web