spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 28 de juny de 2017

El Congrés aprova la proposta d’Esquerra per executar les inversions pendents a Rodalies

La comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres una iniciativa d'Esquerra Republicana per desencallar la dramàtica situació de Rodalies a Catalunya. La proposició no de llei reclama al govern espanyol que executi les inversions pendents a la xarxa ferroviària catalana. "Aquesta iniciativa demana justícia amb els compromisos adquirits amb Catalunya, en definitiva amb els ciutadans que paguen, i amb escreix, els seus impostos, malgrat pateixen un servei de Rodalies que no mereixen", ha denunciat la diputada Teresa Jordà.

Jordà, com a portaveu de la comissió, ha lamentat que els pressupostos de l'any 2017, els quals es van aprovar definitivament aquest dilluns al Senat, només suposen “una política de mentides, pedaços i de tirar la pilota endavant”. Jordà ha estat vehement a l'hora de denunciar “els constants endarreriments del sistema de Rodalies i el deplorable estat en el qual es troben algunes de les infraestructures, que són propietat d'Adif”.
 
La diputada republicana ha destacat el “dèficit crònic d'inversions que viu Catalunya i que, evidentment, afecten negativament la competitivitat econòmica del país i la mobilitat dels seus ciutadans”. En aquest sentit, Teresa Jordà ha recordat que “del pla de Rodalies dels anys 2008-2015 només s'ha executat un 25% del pressupostat” i s'ha preguntat “com pretenen que els catalans es creguin ara a Rajoy quan diu que caurà una pluja de milions mitjançant un altre pla de Rodalies entre els anys 2017 i 2025?”.
 
La PNL, que finalment ha estat aprovada amb 19 vots a favor (PSOE, Podemos, PNB i Compromís), 14 en contra (PP) i 4 abstencions (C’s i Foro Asturias), exigeix que es realitzin les inversions no realitzades pertanyents al Pla de Rodalies, que comptava amb una quantitat total de 4.000 milions d'euros. També demana a l'executiu de Rajoy que executi de manera urgent les inversions que formen part de la partida de 306 milions d'euros destinats a actuacions prioritàries i que, a més, executi també la totalitat d'aquelles inversions que estiguin pressupostades per l'any 2017. El text reclama també que el govern espanyol aprovi, d'acord amb la Generalitat de Catalunya, un calendari d'actuacions pels següents anys o, en el seu defecte, que compleixi l'addicional 3a de l'Estatut de Catalunya.

D'altra banda, Jordà ha celebrat que el Ministeri de Foment i l'Ajuntament de Montcada hagin arribat a un acord "per posar fi a la ferida urbanística que suposen les vies en aquest municipi". Ara bé, la republicana ha insistit en que el conflicte de Rodalies "no acaba a Montcada", sinó que aquest va més enllà amb "el soterrament de l'Hospitalet i el de Sant Feliu de Llobregat, el tercer túnel de Barcelona o la duplicació de la línia Barcelona-Ripoll", entre d'altres. De fet, ha denunciat hi hagut més de 30 incidències a la xarxa de Rodalies "en només 6 dies", del 22 de juny a avui. "Això és insostenible i inacceptable", ha conclòs.

El Congrés aprova la proposta d’Esquerra per executar les inversions pendents a Rodalies
El Congrés aprova la proposta d’Esquerra per executar les inversions pendents a Rodalies

© 2021 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web