spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 14 de juny de 2017

El Congrés aprova la proposta d’Esquerra Republicana per retornar a les comunitats autònomes l’impost sobre dipòsits bancaris

El govern espanyol en va crear un de propi per contrarestar el que la Generalitat va voler posar en marxa el 2012

La comissió d’Economia i Funció Pública del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimecres la proposició no de llei d’Esquerra Republicana per a la supressió de l’impost estatal sobre dipòsits bancaris per tal que pugui ser retornat a les comunitats autònomes que el tenien en marxa, entre elles Catalunya. La proposta, que ha defensat la diputada Ester Capella, ha estat aprovada per tots els grups excepte PP i Cs, que han votat en contra.
 
En la seva intervenció, Capella ha recordat que la creació de l’impost estatal sobre dipòsits bancaris “va representar una laminació a les competències de les autonomies que s’havien dotat d’aquest instrument tributari”. Havia de permetre, també en el cas de la Generalitat, generar ingressos afegits “per destinar a accions i despesa socials”. I per altra banda, “tenia la voluntat de regular i monitoritzar un sector financer que anava massa pel seu compte, sense el control de les reguladores”.
 
Catalunya va crear aquest impost a finals de 2012 però el Tribunal Constitucional el va tombar mentre, en paral·lel, el govern espanyol creava el seu propi per al conjunt de l’Estat, tot i que altres comunitats autònomes també l’havien creat des que Extremadura el va posar en marxa el 2001. D’aquesta manera s’avortaven les previsions de la Generalitat per cobrar de la banca, pels seus dipòsits, uns 500 milions d’euros anuals a partir de l’aplicació d’un tipus d’interès que anava del 0,3 al 0,5%.
 
Quan l’Estat va aplicar el seu, el 2014, va començar a aplicar-hi un interès zero, que més tard va incrementar fins al 0,03% per repartir-lo entre les diferents comunitats autònomes.
 
Capella ha assegurat que la decisió del govern espanyol “va representar un greu perjudici per a les comunitats autònomes i un benefici per a les entitats de crèdit, de manera que ja quedava clar de quina banda estava al PP”.

Ester Capella, durant la seva intervenció a la comissió d'Economia
Ester Capella, durant la seva intervenció a la comissió d'Economia

© 2021 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web