spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimarts, 27 de juny de 2017

El Congrés insta el govern espanyol, a proposta d'Esquerra, a retornar el diner republicà confiscat pel franquisme

El Congrés ha aprovat una proposta d'Esquerra Republicana en la qual es demana a l'executiu espanyol que “endegui una profunda investigació del total dels diners que van confiscar els insurrectes al bàndol republicà des de l'inici de la guerra” i que es van destinar al fons anomenat “Paper moneda posat en circulació per l'enemic” i a un compte del Banc d'Espanya, sota el nom de “Bitllets de canvi desestimat”.

En aquest sentit, la diputada Ester Capella, encarregada de defensar la proposta a la Comissió d'Economia, ha demanat que el Banc d'Espanya “investigui el total de diners confiscats, qui són els seus legítims propietaris i faci efectiva la seva devolució actualitzada al seu valor actual”.

Esquerra exigeix que “es reconegui el dret a obtenir la deguda reparació que es mereixen els afectats per les confiscacions de paper moneda i altres títols fiduciaris emesos per les autoritats de la República”. Per això, proposa al govern que estableixi “el procediment d'acreditació de la titularitat del dret, els terminis per a poder exercir-lo, la forma de reparació i el càlcul de la quantia”.

La PNL en qüestió té com a finalitat igualar els drets dels particulars als dels partits polítics i els sindicats, els quals, quan va retornar la democràcia, foren indemnitzats per les confiscacions que van patir durant el franquisme. L'associació de Perjudicats per la Confiscació del Govern Franquista calcula que existeixen més de 750 famílies afectades.

La proposta d'Esquerra ha estat aprovada per tots els grups del Congrés a excepció de Ciutadans, que s'ha abstingut, i del PP, que hi ha votat en contra.  

El Congrés insta al Govern, a proposta d'ERC, a retornar els diners a aquelles famílies que es van veure afectades per les confiscacions franquistes
El Congrés insta al Govern, a proposta d'ERC, a retornar els diners a aquelles famílies que es van veure afectades per les confiscacions franquistes

© 2021 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web