spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 25 de juny de 2014

El govern espanyol crea un nou cos de subinspectors de treball per fer allò que correspon a la Generalitat: més centralisme i més ineficiència

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari d’ERC, Oriol Amorós, Ple del Parlament ha volgut ‘posar l’accent en un nou atac i invasió competencial per part de l’Estat espanyol com és la creació d’un cos de subinspectors sobre salut i seguretat laboral que vulnera les nostres competències’. Amorós assegura que ‘el Govern espanyol perpetua la seva ineficiència centralitzant i envaint competències en inspecció de treball, envaeixen competències duplicant nivells d’administració i malbaratant fons públics’.

Amorós ha recordat que les dues últimes competències transferides amb l’Estatut de 2006, transferències a mitges, eren per una banda les d’immigració, en el sentit de permisos de treballs per a persones immigrants, depenent sempre del permís de residència i, per tant, amb molt poc marge de maniobra, i, per una altra banda, les de la inspecció de treball, en què es feia un invent, que era dividir la inspecció de treball en dos blocs diferents de treball: d’una banda, ocupació i seguretat social, que s’ho quedava l’Estat; seguretat i salut laboral, que correspon a la Generalitat. Això vol dir, vigilar el compliment de les condicions de treball pactades segons els convenis, condicions de jornada, de salari, les condicions amb què es fa un expedient de regulació d’ocupació, els plans d’igualtat, la seguretat en el treball, entre altres.

Oriol Amorós ha explicat que el problema que se’n deriva és l’efectivitat de les inspeccions. ‘És aquest un bon mètode? Dividir la inspecció de treball en dos? Nosaltres pensem que no. S’havia de solucionar aquest pedaç mitjançant crear una agència d’inspecció que integrés totes les competències, però ens vam trobar que ni els governs del PSOE ni els governs del PP han tingut cap sensibilitat a facilitar aquesta millora de l’eficiència en la gestió’.

I davant d’aquest problema què fa el Govern de les contrareformes, el Govern de les centralitzacions massives, el Govern del PP? Ha preguntat Amorós, doncs, en el seu ‘Borrador de proyecto de ley de reforma de la inspección del Trabajo’, crea un nou cos de subinspectors a imatge d’aquest bocí de competències transferides. És a dir, aquella ineficiència del sistema català l’estén a tot l’Estat per crear una nova escala de subinspectors especialitzats en allò que tocava fer a la Generalitat i el Govern Basc. I amb quins motius? Home, doncs, l’exposició de motius és tota una declaració de principis. Diu: ‘Garantizar los principios esenciales de unidad de función y de concepción única del sistema’. Una Exposició de motius que ho diu tot: ‘duplicar nivells d’administració, malbaratar fons públics, perpetuar la ineficiència, això sí amb l’objectiu de la ‘Concepción única del sistema’, més recentralització sense sentit i més invasió competencial per contra de l’eficiència del sistema’.

Oriol Amorós
Oriol Amorós

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web