spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 14 de febrer de 2007

Esquerra lamenta que ni PSC ni CiU no donin suport a reconèixer la barbàrie espanyola contra la població del Rif

La portaveu d'Esquerra en matèria d'exteriors, Rosa Maria Bonàs, ha lamentat que tant el PSOE -que hi ha votat en contra- com CiU -que s'ha absentat en la votació- no hagin donat suport a la iniciativa parlamentària d'Esquerra en què es reclamava que l'Estat espanyol reconegués el mal causat a la població del Rif per l'ús d'armes químiques durant els anys vint del segle XX. Alhora, la iniciativa pretenia establir majors vincles de cooperació amb aquest territori, una de les zones d’on prové bona part de la nova immigració de l’Estat espanyol.

En concret, la iniciativa d'Esquerra se sustentava en diverses reivindicacions. D'una banda, el reconeixement de la responsabilitat per part de l'Estat espanyol dels bombardejos sobre la població civil del Rif amb gasos durant el període 1922-1927 com a represàlia per la derrota en la guerra de l’Àfrica. D'una altra, es demanava la celebració d’actes d’agermanament en aquesta zona devastada pels bombardejos espanyols, "el Gernika africà" com l’ha arribat a definir Bonàs. A més, s’instava a facilitar l’obra investigadora dels historiadors d’uns fets silenciats i "que no apareixen als llibres d’història". També se sol·licitava l’estudi de la viabilitat d’indemnitzar els familiars de les persones afectades pels gasos tòxics i les seqüeles físiques que han perdurat durant dècades, a més de donar suport mèdic a aquestes regions per tractar amb major eficàcia els nombrosos casos de càncer que s’hi registren, molt més elevats que la mitjana del nord d’Àfrica.

Per a Bonàs, "el fet que els socialistes no s’hagin ni dignat a fer un mínim esforç de proposar alguna esmena a la iniciativa d’Esquerra que pogués buscar un acord en uns punts de consens, demostra el menyspreu que tenen els socialistes espanyols per tot allò referent a la memòria històrica. Països tan democràtics com Alemanya no van tenir cap inconvenient a reconèixer al món atrocitats que havien fet alguns dels seus governants com Adolf Hitler i el període de l’holocaust. Aquí sembla que es vulgui fins i tot amagar que Espanya va tenir el seu Gernika i que va castigar la població civil rifenya amb armes químiques. Sense reconèixer el mal causat i buscar la reconciliació no facilitarem l’entesa entre civilitzacions que tant anomena Zapatero".

Per tot plegat, la diputada d’Esquerra ha confirmat que pensa tornar a portar a debat l’atac amb armes químiques al nord d’Àfrica amb una esmena a la Llei de la memòria històrica.

Rosa Maria Bonàs
Rosa Maria Bonàs

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web