spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 23 d'agost de 2017

Esquerra Republicana demana a la Diputació Permanent del Congrés un ple extraordinari amb Rajoy i la compareixença de sis ministres

La sessió de la Diputació Permanent del Congrés de Diputats, que es reunirà aquest dijous 24 d'agost al migdia, debatrà a petició d’Esquerra Republicana –al costat d’altres grups- la sol·licitud de compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy i de sis ministres abans no s’iniciï el nou període de sessions de la cambra baixa. Del grup d’Esquerra formen part de la Diputació Permanent els dos portaveus, Joan Tardà i Gabriel Rufián.
 
La compareixença de Rajoy es demanarà a través de la convocatòria d’un ple extraordinari arran de la seva declaració com a testimoni en el judici del cas Gürtel, mentre que per als ministres la sol·licitud és de comparèixer en comissió.
 
Concretament, les peticions d’Esquerra, a banda del ple extraordinari de Rajoy, són per a la compareixença del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per donar explicacions sobre la possible extradició de l’escriptor turc-suec Hamza Yalçin a Turquia. “És un tema especialment greu i d’extrema urgència”, denuncia el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, en el marc de la retallada de llibertats i de persecució política establert pel règim d’Erdogan. Del ministre Catalá també es demana la compareixença per explicar la fallada del sistema de comunicacions del Ministeri LexNET, que va deixar oberts expedients que no havien de ser accessibles.
 
Del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, se’n demana la compareixença per donar explicacions sobre la situació viscuda aquest mes d’agost a l’aeroport d’El Prat, amb les vagues i el conflicte laboral que manté el personal de control de seguretat.
 
Del ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, se’n demana la compareixença per donar explicacions sobre l’encariment exagerat del preu de l’energia elèctrica, que des de 2008 s’ha incrementat un 67% mentre en el conjunt de la Unió Europea era només del 30%.
 
Del ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, se’n demana la compareixença arran de les amenaces de deixar Catalunya sense accés al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb el pretext de les despeses del referèndum de l’1 d’octubre.
 
Del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, se’n demana la compareixença per donar explicacions dels interrogatoris de la Guàrdia Civil a funcionaris, empreses i alts càrrecs del Govern de la Generalitat actuant com a policia judicial, comunicant imputacions “i sense les imprescindibles garanties”. Del ministre Zoido també es demana la compareixença per saber quan es té previst iniciar el procediment de revocació de la declaració d’utilitat pública per a l’entitat HazteOír.
 
Del ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, se’n demana la compareixença per donar explicacions sobre la utilització de serveis i recursos de l’ambaixada espanyola a l’Equador per a les vacances del propi ministre i la seva família.
 
La Diputació Permanent és l’òrgan que manté l’activitat del Congrés fora dels períodes de sessions. La integren 64 diputats i diputades. La convocatòria la poden sol·licitar la presidenta del Congrés, 1/5 part dels diputats o dos grups de la cambra. Per això, les diferents sol·licituds d’Esquerra Republicana per a la convocatòria d’aquest òrgan s’han fet al costat d’un altre grup: o el Mixt (PDeCAT) o Unidos Podemos-ECM-EM.

Esquerra també ha fet costat a una petició del PNB perquè la ministra de Defensa expliqui el vol rasant de dos caces Eurofighter de l'exèrcit per la pista central de l'aeroport de Bilbao sense avisar-ne prèviament ni a les autoritats locals ni a la població, amb la consegüent alarma que això va comportar.
 

Joan Tardà i Gabriel Rufián són els representants d'Esquerra a la Diputació Permanent del Congrés
Joan Tardà i Gabriel Rufián són els representants d'Esquerra a la Diputació Permanent del Congrés

© 2021 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web