spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dilluns, 12 de juny de 2017

Ester Capella, a Luis De Guindos: “Gràcies per formar part del grup de ministres pel sí”

El titular d'Economia ha comparegut en comissió per explicar la venda del Banco Popular al Santander per un euro

La portaveu d’Esquerra Republicana a la comissió d’Economia del Congrés de Diputats, Ester Capella, ha felicitat irònicament aquesta tarda el ministre Luis De Guindos "per formar part del grup de ‘ministres pel sí’", en al·lusió al referèndum i als arguments que els partidaris de la independència tenen per deixar de dependre de l’Estat espanyol.

De Guindos compareixia per explicar la venda per un euro del Banco Popular al Banco de Santander, després que s’hi hagués detectat un forat de 8.000 milions d’euros. Una operació que entre altres coses ha tornat a deixar penjats milers de petits inversors i ha comportat un nou cop a la ja de per si mala imatge que arrossega el sistema bancari espanyol.

Segons Capella, aquesta nova crisi se suma a d’altres sotragades per a la credibilitat de l’executiu de Mariano Rajoy com l’amnistia fiscal de Cristóbal Montoro, les declaracions del ministre Álvaro Nadal “admetent que l’oligopoli elèctric fa anys que enganya respecte als diners que se li paguen”, Rafael Catalá “afinant determinats processos al costat de la fiscalia” o Fátima Báñez “reconeixent que en els propers 20 anys no hi haurà diners per pagar les pensions” des dels fons destinats a aquesta finalitat.

L’operació de venda del Banco Popular al Santander és un nou exponent, segons Capella, de la crisi de confiança que continua patint el sistema bancari espanyol. “La negligència dels controladors, dels supervisors i del propi govern és tan gran que ha posat en qüestió la mateixa confiança en el sistema financer”, ha dit Capella, que s’ha preguntat “com és possible que un banc del que fa una dècada es presumia que era el més rendible del món i superava els tests d’estrès de l’Autoritat Bancària Europea passa, d’un dia per l’altre, a tenir un valor d’un sol euro”.

La diputada republicana no entén que ni el Banco de España, ni la Comisión Nacional del Mercado de Valores, ni les auditores ni el mateix govern espanyol “s’haguessin adonat de la catastròfica situació per la que passava el Banco Popular”. I a sobre, “el 2016 es va autoritzar una ampliació de capital que lluny de resoldre la situació del banc, ha portat a la ruïna milers d’estalviadors”. “O són uns absoluts incompetents o són còmplices d’un engany”, ha sentenciat Capella.

La diputada ha recordat unes paraules que el propi de Guindos havia pronunciat aquest mes d’abril, quan va assegurar que el Popular era un banc solvent i que el seu futur el decidirien els seus accionistes. “Doncs miri, ni una cosa ni l’altra”. I si el ministre, ha afegit Capella, té com a excusa que ningú l’havia advertit de la profunda crisi que en realitat vivia l’entitat, “el que han de fer tots, absolutament tots, és anar-se’n a casa”. 

Ester Capella, aquesta tarda a la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats
Ester Capella, aquesta tarda a la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web