spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 31 de maig de 2017

Joan Tardà, davant dels pressupostos del PP: “El seu és un model jacobinista cada vegada més desacomplexat”

Els pressupostos generals de l’Estat per a 2017 superen l’aprovació al Congrés sense admetre ni una de les 686 esmenes presentades per Esquerra Republicana

Aquest dimecres al vespre ha quedat aprovada al Congrés de Diputats la Llei de pressupostos generals de l’Estat per al 2017 gràcies a una majoria absoluta obtinguda per un sol vot i que ha vetat totes les esmenes presentades pel grup d’Esquerra Republicana. La votació ha tancat tres dies de debat d’esmenes, una setmana després que ja fossin debatudes en comissió i on ja va quedar clara la majoria de bloqueig que faria impossible que prosperés qualsevol de les aportacions dels republicans en aquests pressupostos. Ni una de les 686 esmenes presentades ha estat aprovada. Ara els pressupostos es traslladen al Senat, per ser ratificats definitivament.
 
El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ja va avançar dilluns només començar el debat que el model que representa el govern del PP “és d’un jacobinisme cada vegada més desacomplexat, i la millor prova són aquests pressupostos”. Per ell, en aquests pressupostos es confirma l’espoli que pateixen el conjunt dels Països Catalans i queden pendents, una vegada més, grans compromisos en infraestructures bàsiques, com la xarxa de Rodalies, el corredor Mediterrani o actuacions fonamentals a la xarxa viària com són les actuacions a la N-II o la N-340.
 
Al llarg dels tres dies de debat, els nou diputats republicans han intervingut al ple per enumerar els greuges que aquests pressupostos signifiquen per a Catalunya i el conjunt dels Països Catalans, la seva nul·la sensibilitat social i la consolidació “d’un sistema recentralitzador” que xoca de ple amb els reiterats anuncis per part del govern espanyol de recuperar les inversions en aquest territori.
 
És rellevant, per exemple, que iniciatives d’Esquerra Republicana aprovades com a proposicions no de llei en comissió hagin quedat vetades en el tràmit de pressupostos. És el cas de l’anomenat IVA rosa per a productes d’higiene íntima femenina, la reducció de l’IVA per als serveis veterinaris "o l’esmena conjunta amb altres grups per a la rebaixa de l’IVA del cinema", com ha recordat el diputat Joan Cadpevila.
 
Tampoc han quedat aprovades, per tant, els centenars d’esmenes recollides al territori per inversions en l’àmbit de les infraestructures, fiscalitat, equipaments o programes socials. En són altres exemples l’esmena per a la creació del catàleg del Cadastre de la rústica, el trasllat controlat de sediments de l’embassament de Riba-roja o el desbloqueig de la segona fase de les obres per a la xarxa dels regants de Valls, que ha defensat el diputat Xavier Eritja davant del ple.
 
Els diputats Teresa Jordà i Jordi Salvador han posat de manifest en el debat la contradicció que suposa, al costat d’un discurs que es vanagloria de la recuperació econòmica, que salaris de treballadors públics o pensions es mantinguin en creixement per sota de l’IPC i que es parteixi de la premissa que per a cada dues jubilacions a l’Administració només calgui una nova contractació.
 
Un altre front de crítica ha estat el mal tracte als ajuntaments, com ha fet palesa la intervenció de Jordà: “Aquests pressupostos demostren l’actitud paternalista del govern espanyol per als ens locals, actuant com a titelles de l’Administració central,. Els impedeixen poder gastar el superàvit generat, de 7.000 milions en conjunt, per haver fet les coses bé”. I mentre l’Estat és qui acumula el major percentatge de deute, són els ajuntaments els que es veuen més collats a l’hora de gestionar recursos financers.
 
De la seva banda, Ester Capella ha fet referència a la situació de fallida en què es troba l’Estat, amb un percentatge de deute en relació al PIB “que ha passat del 35,6% el 2008 fins al 101,2% del primer trimestre de 2016”. I ha posat com exemple del descontrol en la gestió financera els 90.000 euros invertits en el rescat bancari, els 30.000 milions del deute elèctric, els 24.000 que ha generat l’AVE o els 30.000 que acumula la despesa militar.
 
Joan Olòriz denunciant la falta de recursos per a polítiques socials i de sanitat, “que fan inviable complir els compromisos adquirits”, o Ana Surra posant de manifest la contradicció “deliberada” entre l’increment de la despesa militar enfront la retallada contínua als programes de cooperació internacional han estat altres de les aportacions al ple, on Gabriel Rufián ha estat especialment incisiu en les seves intervencions per a les seccions de Casa Reial, Interior i Defensa.
 
Entre altres coses, Rufián ha tornat a criticar la inutilitat del règim monàrquic –“si tan preparat està el cap d’Estat, que treballi”-, ha insistit en la denúncia per l’increment de despeses militars enfront l’emergència social que es viu i ha reclamat a Interior que deixi d’obsessionar-se per Catalunya i de treballar contra el procés català des de les clavegueres de l’Estat.
 
 
 

Joan Tardà, durant la seva intervenció al ple de pressupostos
Joan Tardà, durant la seva intervenció al ple de pressupostos

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web