spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 28 de juliol de 2017

La sectorial de Memòria i Reparació al País Valencià

El dia 18 de juliol, data significativa per aquells que ara fa 81 anys es van alçar contra el govern republicà que havia estat constituït per la decisió del poble,  ens en vam anar cap al País Valencià. L'objectiu era reunir-nos amb els nostres amics, militants o no, però en tot cas d’esquerres i republicans, per tal de donar a conèixer la nostra Sectorial  arran del seu interès a muntar un grup de treball que podrà esdevenir, tal i com ja ha succeït a les terres de l’Ebre, en una sectorial com la nostra. En definitiva, treballar amb la voluntat de donar a conèixer la veritat a fi que, a partir d’ella, assolir  fer justícia a totes les víctimes  que van patir les conseqüències de la guerra i els 40 anys de dictadura feixista duta a terme pel “Generalisimo” Franco.

Membres de la sectorial acompanyant el nostre diputat, en Joan Tardà, vam sortir de Barcelona a primera hora del matí amb destinació a Alacant. Vam fer un dinar de treball molt profitós amb companys de d’ERPV, en el qual vam establir un marc de cooperació en matèria de memòria històrica.

Posteriorment, ens vam reunir amb l’Associació Cívica de la Memòria Històrica d’Alacant, representada per Carme Jorques, on en Joan Tardà va expressar la nostra voluntat de continuar, en tot allò que afecta a la necessitat de reparar les víctimes, no caure mai en el sectarisme, tot fent referència a la votació efectuada l’any 2007 contra la llei de memòria històrica, que si bé havia estat impulsada des del nostre partit, no vam tenir més remei que votar-hi  en contra perquè no era útil  per assolir una veritable reparació de les víctimes.

El company diputat exposà la situació actual després de l’aprovació  per part del  Parlament de la llei que declarar nuls les sentències dels Consells de Guerra  celebrats durant el període de la dictadura a Catalunya. També va fer referència a la llei preconstitucional d’amnistia de 1977 com a llei de punt final, i de la feina q s'està fent al Congrés dels Diputats per tal de presentar un projecte de modificació d'aquesta llei perquè quedin exclosos del seu àmbit els Crims de Lesa Humanitat comesos durant els anys de Dictadura.

En Toni intervingué  per a aclarir que cap querella que s’hagi interposat dins l’Estat Espanyol ha tirat endavant i aclarí diversos  punts al respecte.

Després de la reunió ens n’anàrem cap Alcoi, on ens esperaven a la sala d’Amics de la UNESCO, plena a vessar, 170 persones aproximadament.

L’acte sota el títol “Memòria i republicanisme”,  fou una taula rodona en què intervingué Èlia Navarro, com a membre de la futura Sectorial  de Memòria Històrica d'EEPV, Raquel Gómez, Secretària de Coordinació Territorial d'ERPV, Toni Bou, Joan Tardà i Josep Barberà, president d’ERPV.

La Raquel presentà els components i donà pas a l’Èlia, que ens parlà de l’actual situació al País Valencià, tot fent especial menció a Castalla i a la recent inaugurada escultura de l’escultor Alejandro Cremades, treballada en forja a diferents temperatures.

Toni inicia una exposició sobre l’estat actual de la Querella Argentina, tot ressaltant  en tot moment que qualsevol municipi o particular que vulgui afegir-s'hi serà benvingut, encara que en un futur no caldrà desplaçar-se per interposar una querella per aquests fets, sinó que es podrà fer des de la futura República catalana.

Joan mostrà la seva preocupació per la manca de reparació de les víctimes a l’Estat espanyol, perquè es pot arribar al punt de fer realitat la banalització dels Crims contra  la Pau, el Crims de Guerra i els Crims contra la Humanitat, agreujat encara més pel moment d’auge neo-ultra-dretà que patim arreu del món.

Un cop més insistí en la necessitar que memòria i reparació anessin juntes, perquè només així es pot arribar a una veritable Democràcia, a més que el fet de la no reparació és assumir com a legal el cop d’Estat d'Estat de 1936.

Recordà totes les persones que, per defensar el model escollit pel poble, la República, i per defensar-la, van haver de marxar, trobant-se després de la guerra amb l'impediment de no poder tornar. I milers d'ells detinguts pel nazisme i deportats a camps d'extermini  arran dels acords signats entre Himmler i Serrano Súñer.

Insistí que els republicans i republicanes vam negar-nos  a votar a favor de la llei de Memòria de 2007 perquè no reconeix les víctimes jurídicament, de manera que se les nega qualsevol possibilitat de denúncia, a elles i als seus familiars, i per tant recuperar la seva dignitat.

La llei recentment aprovada pel Parlament de Catalunya, i basant-se en la feina de l’ANC, ha permès per fi arribar a conèixer els nomes de les 66.590 persones que van passar per la presó model de Barcelona i dels 62.180 judicis anul·lats, la qual cosa ha tingut gran impacte social, ja que finalment els familiars han pogut conèixer dades que fins ara s’han mantingut en secret, com el tipus de sentencia i inclús l’execució dels seus familiars i amics. En aquest punt fa una crida als valencians per tal que investiguin quants podrien ser d’allà.

Joan acabà la seva intervenció fent palesa la importància de  l’educació de la joventut en l’antifeixisme i ressaltant que només des del coneixement de la història podran assolir-se  els valors de la Democràcia.

Josep Barberà tancà els torns de paraules amb una breu ponència en  què deixa clar que un nou estat només es possible des de la ruptura. D’igual manera ratificà el seu suport a la querella i a l’anul·lació dels judicis sumaríssims, convençut de que perquè tot canvií han  de ser moltes persones les que treballin –treballem- per fer-ho possible.

La pregunta a fer-se és clara: amb quí estàs, amb les víctimes o amb el botxins?.

Un cop acabades les intervencions es donà  pas a un torn de preguntes.

Des d’aquí voldríem felicitar els organitzadors de la jornada, del primer a l’últim I no m’agradaria deixar-me’n cap  encara que, corrent el risc de fer-ho, esmentaré  Raquel, Èlia, Jordi, Francesc, Josep. Una gran feina d’unes grans persones! Gràcies un cop més i reiterem el nostre oferiment d’ajudar en tot allò que pugueu necessitar, tot encetant aquesta nova Sectorial que ja hem afillolat com a nostra.


Mati Duque
Secretària d’Organització
Sectorial de Memòria i Reparació
[email protected]

 

 

Memòria i Reparació a Alcoi
Memòria i Reparació a Alcoi

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web