spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 13 de setembre de 2013

Portabella: 'Hem de tenir més informació sobre els JJOO d'Hivern i fer una consulta ciutadana'

Jordi Portabella, president d'ERC+DCat+RCat a l'Ajuntament de Barcelona, vol que la decisió de tirar endavant els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus sigui fruit d'una reflexió rigorosa i del consens entre els ciutadans i les institucions del país. És per això que el republicà s'ha mostrat partidari de celebrar una consulta per preguntar a la ciutadania la seva opinió, tal i com s'ha fet a Oslo (Noruega) i com, pròximament, es farà a Munic (Alemanya). Ara bé, el líder independentista considera que aquesta decisió no només l'ha de prendre Barcelona, sinó també els territoris de muntanya que es veurien implicats en la celebració dels JJOO. Per això ha suggerit que els alcaldes de la Cerdanya plantegin consultes ciutadanes als seus municipis.

“Hem de saber els costos econòmics que tindran els Jocs Olímplics d'Hivern”
Portabella ha marcat el calendari que, al seu parer, caldria seguir per pendre la decisió. En primer lloc, creu que primer s'ha d'explicar bé el projecte definitiu de Barcelona-Pirineus. “Necessitem saber els costos econòmics que tindrà i preveure com es pensa assumir el dèficit que de ben segur es produirà”. En segon lloc, cal veure si el Comité Olímpic Espanyol l'aprova, “cosa que no s'hauria de donar per fet”. I finalment, fer la consulta ciutadana havent explicat el projecte per poder votar amb criteri. En aquest sentit, Portabella no veu cap problema en retirar la candidatura si així ho decideix la gent.

“Necessitem més informació perquè les institucions i els ciutadans del país puguem prendre una decisió adequada”
Al parer del republicà, “uns JJOO d'hivern són més barats que no pas els d'estiu, però no per això això deixa de significar una quantitat rellevant a tenir en compte”. Per això “cal mesurar molt bé el retorn que suposaran aquests JJOO en termes econòmics”. En aquest sentit, Portabella ha demanat a l'Ajuntament “precisar bé la seqüència econòmica perquè en un moment com l'actual no s'entendria haver de retallar beques menjador per un costat i destinar quantitats astronòmiques a uns Jocs”.

D'altra banda, pel que es refereix a la marca Barcelona, el líder independentista ha recordat que “BCN és una marca molt potent, vinculada a la mediterraneïtat, al port i al sol-platja” i ha demanat una reflexió al voltant de com pot repercutir sobre la marca Barcelona “el fet d'identificar-la amb muntanya, vaques i formatge de cabra”. 

Ara bé, Portabella ha reconegut que un dels principals beneficis d'uns hipotètics Jocs Olímpics d'Hivern seria el reforçament del vincle entre la capital i el país. “Hem de pensar que aquests son uns JJOO d'àmbit de país i, en aquest cas, Barcelona es posa al servei del país perquè els principals beneficis serien pel Pirineu, més que no pas per a la capital”.

Portabella: “La consulta ciutadana s'ha de suggerir també als alcaldes de la Cerdanya”

Portabella considera interessant la proposta de la consulta ciutadana i ha suggerit que com que no solament afecta a Barcelona,“ també s'ha de suggerir als alcaldes de la Cerdanya i municipis afectats plantejar la consulta als seus territoris”. En aquest sentit, el republicà no creu necessari fer la consulta el 12 de novembre tal i com ha proposat Jordi Martí (PSC). Portabella considera que “la consulta no es pot fer sense que els ciutadans tinguin la informació per votar amb criteri”. 

Per això Portabella ha demanat que el projecte olímpic “mostri clarament la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de la candidatura”.Ambiental per al territori i els seus accessos, i econòmico-social perquè “no s’entendria aquesta despesa en un moment de crisi ja podria repercutir cap a serveis fonamentals com l’educació i la sanitat”.

Portabella: 'Hem de tenir més informació sobre els JJOO d'Hivern i fer una consulta ciutadana'
Portabella: 'Hem de tenir més informació sobre els JJOO d'Hivern i fer una consulta ciutadana'

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web