spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dijous, 31 de gener de 2008

Shimon Peres rep la delegació de la Mesa del Parlament, de viatge oficial a Israel

El president d’Israel, Shimon Peres, ha rebut aquest matí en audiència, la delegació de la Mesa del Parlament de Catalunya que, encapçalada per Ernest Benach, és des de dilluns al país de viatge oficial. Durant més d’una hora Peres ha rebut la delegació de la Mesa que integraven, a més de Benach, el vicepresident primer, Higini Clotas, els secretaris segon i quart, Antoni Castellà i Rafael Luna, i la secretària general, Imma Folchi, a Beit Hanassi, la residència del president.

Durant l’audiència, la delegació catalana ha pogut analitzar el conflicte entre israelians i palestins amb el president israelià. Shimon Peres ha destacat la importància de la cultura i la diversitat, que considera que són fonamentals per a la llibertat i ha assegurat que “hem de ser iguals en la llibertat i hem de ser lliures per ser diferents”.

La delegació de la Mesa ha obsequiat el president d’Israel amb un regal que glossa la figura de Pau Casals i amb diferents llibres d’autors catalans traduïts a l’hebreu: “La pell freda”, d’Albert Sánchez Pinyol; “La magnitud de la tragèdia”, de Quim Monzó i “Dins el darrer blau”, de Carme Riera. Peres, que ha mostrat un gran coneixement de la realitat i la cultura catalanes, ha explicat a la delegació que ja havia llegit “La pell freda” i que li havia semblat “un llibre extraordinari”.

Shimon Peres, que ha destacat les importants relacions que històricament ha mantingut Israel amb Catalunya i el fet que Catalunya sigui reconeguda sobretot per la seva cultura pròpia, ha dit que “el poble jueu va retornar no tan sols a la seva terra sinó a la seva llengua”, i ha explicat que “som l’únic país que parla l’idioma dels seus avantpassats i on es pot dir que els nens són els qui ensenyen la llengua materna a les seves mares”.

Tots dos presidents han estat d’acord en la importància de la globalització i de les transformacions que comportarà en els esquemes de la democràcia tradicional. Per Ernest Benach, “la globalització també s’alimenta de la diversitat” i per això ha dit que “Catalunya està disposada a col·laborar i treballar amb Israel perquè hi ha molts camps per compartir coneixements i experiències, com el científic, el cultural o l’econòmic”.

Benach ha traslladat a Peres el suport de Catalunya i ha dit que “encara que a Israel la situació sigui complexa i difícil, creiem que hi ha motius per a l’esperança en la resolució del conflicte, i és evident que compten amb la nostra complicitat i el nostre suport perquè aquesta esperança un dia es faci realitat”. L’entrevista amb Peres posa punt final al primer viatge oficial que una delegació de la Mesa fa a l’estat d’Israel.

Durant la seva estada al país, la delegació ha visitat la Knesset o Parlament israelià, on s’ha reunit amb el president del Comitè d’Afers Exteriors d’Israel, Tzachi Hanegbi i amb diputats membres del Comitè d’Amistat Parlamentària Israel-Espanya. També ha mantingut diferents contactes diplomàtics amb representants del Ministeri d’Afers Exteriors d’Israel, s’ha entrevistat amb l’ambaixador d’Espanya a Israel, Eudaldo Mirapeix, i ha visitat també un centre d’integració per a jueus que retornen a Israel.

Els membres de la Mesa, interessats pel conflicte israelianopalestí, també s’han desplaçat a Palestina i s’han entrevistat amb el primer ministre palestí, Salam Fayyad, acompanyats del cònsol general d’Espanya a Jerusalem, Ramón Ansoaín.

La inusual onada d’aire fred que aquests dies ha portat la neu a Jerusalem ha impedit que la delegació de la Mesa pogués dur a terme alguns dels actes previstos, com una ofrena floral a Yad Vashem o Memorial dels herois i les víctimes de l’Holocaust.

Aquest matí però, i ja a Tel Aviv, la delegació ha pogut fer una ofrena i un minut de silenci davant el memorial de qui fou primer ministre isaelià, Yitzhak Rabin, assassinat el 4 de novembre de 1995.

Ernest Benach i Shimon Peres
Ernest Benach i Shimon Peres

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web