spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 8 de juliol de 2015

Tardà: 'El govern espanyol crea un estat d’excepcionalitat contra el procés sobiranista'

El diputat Joan Tardà, en la defensa de l’esmena a la Totalitat d’Esquerra Republicana al Ple del Congrés, ha afirmat que 'el principal objectiu de la Llei de Seguretat Nacional és suspendre de facto poders de la Generalitat i dels Ajuntaments davant del procés sobiranista que engegarà Catalunya a partir del 27S'.


Intervenció al Congrés del diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà

Aquesta llei habilita el govern espanyol a decretar una espècie d’estat d’alarma o excepció que anomenen 'situació d’interès per a la Seguretat Nacional', segons la qual tots els recursos humans i materials, públics o privats, s’haurien de posar a les ordres del Govern espanyol. En paraules del diputat Joan Tardà, 'la declaració d’aquest estat d’excepcionalitat permetria al govern espanyol posar a les seves ordres, entre d’altres, als Mossos d’Esquadra i a les Policies locals. És obvi que estan creant un mecanisme que utilitzarien contra la voluntat majoritària del poble de Catalunya en un procés sobiranista'.

Tardà ha expressat la gravetat d’aquesta llei, tot tenint en compte que 'aquesta situació d’interès per a la Seguretat Nacional per la qual donen uns poders excepcionals al govern espanyol seria declarada només mitjançant un Reial Decret que el Congrés podria avalar amb una majoria simple i sense necessitat de concretar quines serien les mesures que es prendrien i que serien decidides per un Consejo de Seguridad Nacional sense l’obligació d’aval parlamentari'. En aquest mateix sentit, ha criticat la inexactitud i ambigüitat de la llei a l’hora de definir les situacions en que es podria declarar aquest original pseudoestat d’alarma, que en el fons 'podria ser declarat quan li surti dels nassos al Govern espanyol i, sense dubte, un govern que ha estat capaç d’aprovar la Llei mordassa utilitzaria aquest mecanisme per intentar impedir un procés constituent en Catalunya'.

Així mateix, i després de criticar que el govern espanyol retorça l’Estat de Dret, Tardà ha posat en dubte que totes les seves actuacions contra el procés s’ajustin a la legalitat i ha demanat a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría: 'Pot afirmar que cap càrrec electe o activista social ha estat investigat per l’empresa d’espionatge contractada pel CNI i acusada per defensors dels drets humans d’espiar a destacats activistes socials en altres països?'. La vicepresidenta ha assegurat que cap espionatge s’ha fet sense autorització judicial i ha especificat que la llei està pensada contra altres situacions d’excepcionalitat i no pas contra el procés català. 'En qualsevol cas, tal i com està la llei es podria utilitzar contra Catalunya, oi? Esperem que resolguin els reptes de la Història mitjançant la democràcia, com han fet els britànics, i no pas mitjançant altres mecanismes que la pretenen negar', li ha respost el diputat d’Esquerra Republicana, tot recordant-li que malgrat el que facin, 'nosaltres farem el nostre procés a la catalana: cívicament, pacíficament, democràticament'.

Joan Tardà
Joan Tardà

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web