spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimarts, 13 de juny de 2017

Tardà crida Unidos Podemos i confluències a implicar-se "en la construcció de futur i de democràcia" amb el referèndum de l'1 d'octubre

Esquerra Republicana votarà a favor aquest dimecres de la moció de censura d'Unidos Podemos contra Mariano Rajoy
 

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha fet aquest dimarts una crida a Unidos Podemos, En Comú Podem i En Marea per implicar-se en la mobilització del referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya com a exponent de "construcció de futur i de democràcia". Ha estat durant la intervenció en què ha anunciat el suport a la moció de censura que Podemos ha presentat contra Mariano Rajoy, i que es votarà aquest dimecres.

Tardà ha felicitat Podemos i les seves confluències per la “valentia” que han mostrat al presentar aquesta moció davant “la supèrbia i el menyspreu del PP, el PSOE i Cs”. Adreçant-se al candidat, Pablo Iglesias, el portaveu republicà ha remarcat que Esquerra no es pot desentendre d'aquesta moció de censura, ja que es veu “concernit pel futur dels pobles ibèrics” i amb l'obligació de “solidaritzar-se amb les esquerres de la resta de l'Estat”. Una solidaritat que desitja veure corresposta en relació al moment que viu Catalunya.

Per Tardà, el referèndum de l'1 d'octubre i la possibilitat que s'obri a Catalunya un procés constituent "ha de fer de palanca perquè aquest mateix procés es visqui a Espanya", on ha advocat perquè l'horitzó pugui ser el de la proclamació de la III República. "La història avança molt de pressa i ara estem davant d'una oportunitat històrica que no podem desaprofitar", ha dit, recordant que ha estat la força i l'empenta de la gent el que ha portat el procés català fins al moment actual. 

Tardà també ha posat en valor la moció perquè “qüestiona el règim de la II Restauració monàrquica, la qual és igual de corrupta que la primera” i per això “els republicans catalans estem orgullosos de donar-li suport”, ha afegit. “Donarem suport a una moció de censura contra un govern que no ha trencat amb el franquisme i que està instal·lat en la corrupció” ha reblat el líder republicà.

En aquest sentit, bona part del seu discurs ha anat enfocat a posar en relleu la gran quantitat de casos de corrupció que s'han destapat en el si del PP i que l'ha convertit en el partit amb més causes judicials obertes. Pel líder republicà, no es tracta d'una “corrupció superficial”, sinó que és una “corrupció econòmica, judicial i policial” que afecta totes les estructures de l'Estat.
 
Aquest alt grau de corrupció ve donada, segons Tardà, per la impunitat, ja que “la causa de la corrupció d'aquest règim no és altra que la impunitat penal i moral que prové del franquisme”. El republicà ha manifestat que “mentre no es reconegui que la corrupció és un mal congènit del règim monàrquic del 78, el qual va néixer sota el signe de la impunitat, no hi haurà cap solució possible”. Tardà ha llançat una pregunta retòrica a l'hemicicle: “Per què hauria de ser perillós robar si els crims més horribles del franquisme han quedat impunes?”.
 
Un cop Tardà ha tancat la carpeta de la corrupció, ha obert la del procés català. Una altra raó no menys important per la qual el grup d'Esquerra Republicana ha decidit donar suport a la moció de Podemos és perquè “el govern del PP ha estat incapaç d'aportar cap solució al conflicte entre Espanya i Catalunya; més aviat ha aguditzat el problema”.

I és que “només unes ments franquistes poden presentar la prohibició del referèndum i les amenaces penals com a actes democràtics i la col·locació d'urnes com un cop d'Estat”, ha exclamat el portaveu republicà. Tardà ha llançat, però, una advertència: “No ens rendirem”. Ha anunciat que el dia 1 d'octubre, els catalans votaran i decidiran el seu futur.

 
En el tram final del seu discurs, Tardà ha explicat que “encara que els partits constitucionalistes tinguin la certesa que hi haurà eleccions autonòmiques a Catalunya, això només passarà si el 'no' guanya el referèndum; En cas que guanyi el sí, hi haurà eleccions constituents”. Per concloure la seva intervenció, el líder dels republicans a Madrid s'ha dirigit a Podemos i els ha confirmat que “avui estarem al vostre costat”. Seguidament, els ha emplaçat a què, el pròxim 1 d'octubre, ells estiguin també al costat del dret a decidir a Catalunya fent front a “aquells que amenacen les nostres llibertats”.
 

Joan Tardà, durant la seva intervenció en el ple d'avui
Joan Tardà, durant la seva intervenció en el ple d'avui

© 2021 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web