spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dijous, 24 d'agost de 2017

Joan Tardà: “La posició granítica de Rajoy contra el referèndum apel·lant a la llei i al patriotisme no és pas la mateixa davant la corrupció”

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ha assegurat aquest dijous que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "deu tenir uns principis un tant elàstics" des del moment que la seva posició "granítica" d'oposició al referèndum de Catalunya apel·lant al patriotisme i al compliment estricte de la legalitat "no és pas la mateixa respecte a allò que està dinamitant la societat democràtica, com és la corrupció".

Rajoy haurà de comparèixer dimecres de la setmana que ve en un ple extraordinari al Congrés de Diputats després que ho hagi aprovat tota l'oposició -amb l'abstenció de Cs- a la reunió que ha fet aquest dijous la seva Diputació Permanent, màxim òrgan de la cambra baixa fora dels períodes de sessions.

La compareixença de Rajoy serà en relació a les seva declaració com a testimoni en el judici del cas Gürtel, on va assegurar que mai no va estar al corrent de la gestió econòmica del seu partit -que ara presideix i del que va ser secretari general- i que desconeixia, per tant, l’existència d’una caixa B sobre la que s’explicaria el presumpte finançament irregular del PP.

En la mateixa comissió s'ha confirmat la compareixença en comissió per als propers dies, entre d'altres, del ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, per explicar les advertències a la Generalitat de retirar-la dels ajuts del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) si en la fiscalització dels comptes per part de l'Estat es detecten partides destinades al referèndum.

No ha prosperat, en canvi, la demanda de compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido per explicar els interrogatoris per part de la Guàrdia Civil a funcionaris, empreses i alts càrrecs de la Generalitat en relació a la preparació del referèndum.

En aquest punt, el portaveu adjunt d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat adreçant-se al govern de l’Estat que “si creuen que amb tricornis entrant en teatres, amenaces velades -o no-, maquinàries del fang i arbitrarietat institucional impediran que a Catalunya es voti l’1 d'octubre, els que desconeixen a què s'enfronten són vostès".

D'altra banda, la Diputació Permanent també ha aprovat la compareixença del ministre de Justícia, Rafael Catalá, davant la possible extradició a Turquia de l'escriptor turc suec Hamza Yalçin, actualment empresonat i a qui diferents organitzacions internacionals consideren una víctima més de la repressió i la persecució a la dissidència política que està duent a terme el règim del president Erdogan. L'última decisió, un cop emesa la resolució judicial sobre la petició que pugui fer Turquia, correspon al govern espanyol.  

Joan Tardà, a l'entrada de la Diputació Permanent del Congrés aquest dijous
Joan Tardà, a l'entrada de la Diputació Permanent del Congrés aquest dijous

© 2021 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web