spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 30 de gener de 2008

Una delegació de la Mesa del Parlament visita la “Knesset” d’Israel

Una delegació de la Mesa del Parlament de Catalunya, encapçalada pel president Ernest Benach, va visitar ahir la “Knesset” o Parlament d’Israel, on ha assistit a una sessió plenària. Aquesta és la primera vegada que una delegació del Parlament fa un viatge oficial a Israel.

La delegació va rebre una salutació del plenari des de la presidència, amb la qual el parlament israelià va recordar que durant segles “Catalunya ha ofert una càlida llar als jueus, un lloc de refugi estable en anys tempestuosos i de diàspora” i que “avui a Catalunya , una nova comunitat jueva floreix i gaudeix de la llibertat de religió”.

El fort temporal de vent que pateix aquestes darreres hores Jerusalem i les previsions meteorològiques que apunten a una inusual i forta nevada a Jerusalem que començava tímidament a fer acte de presència a les vuit del vespre, van marcar la sessió plenària. Avui el parlament israelià viurà un capítol important ja que es farà púbic un informe elaborat per una comissió d’experts, la Winograd, sobre l’actuació del primer ministre Ehud Olmert durant la guerra del Líban el juliol de 2006.

Precisament, abans d’assistir a la sessió plenària, la delegació es va entrevistar a la mateixa Knesset amb el president del Comitè d’Afers exteriors i de defensa de la Knesset, Tzachi Hanegbi, que va tractar aquest tema. Durant l’entrevista la delegació va poder conèixer de primera mà els principals punts d’atenció d’Israel en matèria de defensa, especialment centrat en la preocupació i el recel sobre la represa armamentística nuclear d’Iran, la situació al Líban i el conflicte entre palestins i israelians.

Ernest Benach, que va explicar que “per a nosaltres aquest viatge és molt important no només per a conèixer la situació a l’Orient Mitjà sinó per aprofundir relacions entre Catalunya i Israel”, es va interessar especialment per les possibilitat d’entesa entre el Govern d’Isarel i l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) per resoldre el conflicte, agreujat aquests darrers dies per la situació a la franja de Gaza i els bombardejos de Hamas al sud d’Israel. Hanegbi va explicar que “Israel no renunciarà al desig de seguir dialogant amb l’ANP” i va assegurar que “tenim l’esperança que algun dia arribarà la pau, perquè sinó l’alternativa és viure sempre en confrontació amb els elements extremistes que no vacil·len a l’hora de matar”.


Visita a un centre d’absorció d’immigrants

La delegació del Parlament va mantenir durant el dia d’ahir diferents contactes amb diplomàtics israelians del ministeri d’Afers Exteriors d’Israel i va visitar la Beit Canada, un dels 35 centres d’absorció d’immigrants que té Israel, on va ser rebuda per la seva directora.

Aquests centres, controlats per l’Agència Jueva, que és pública però no governamental i que té delegades les funcions d’integració d’immigrants jueus a Israel, serveixen per a què els immigrants jueus que retornen a Israel puguin tenir un procés d’adaptació més gradual i exitós. De fet en aquests centres d’absorció d’immigrants, com s’anomenen, acullen els immigrants durant sis mesos, facilitant-los allotjament i classes d’hebreu, a més d’activitats socials i culturals que els permetin integrar-se gradualment a la realitat de la societat israeliana. A la Beit Canada hi viuen actualment 300 persones de 24 països diferents.

Ernest Benach i Tzachi Hanegbi, president del Comitè d’Afers exteriors i de defensa de la Knesset
Ernest Benach i Tzachi Hanegbi, president del Comitè d’Afers exteriors i de defensa de la Knesset

© 2020 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web