spotify instagram youtube Twitter Facebook

POLÍTICA MUNICIPAL

DB Diumenge, 1 de juliol de 2012

La mancomunació de serveis: una oportunitat, una necessitat

Amb el debat a sobre la taula pivotant a l’entorn de la necessitat de racionalitzar tots els recursos dels què disposem, l’estratègia de mancomunar serveis municipals es presenta com una solució recurrent i bona a prendre en consideració.

L’administració pública, en general, està immersa en una redefinició profunda. I, en el cas de Catalunya, la reforma dels governs locals ja forma part també de l’agenda política. En aquest sentit, més enllà de les reformes de l’arquitectura institucional que pot comportar aquesta revisió, les solucions que es cerquen passen per millorar la gestió pròpiament dita. En la cerca d’aquesta racionalitat econòmica, amb més eficàcia i eficiència, hi trobem la mancomunació de serveis. Els municipis, sense renunciar a la titularitat de les competències que gestionen, uneixen esforços per aconseguir uns resultats iguals o millors, però estalviant-se recursos i simplificant procediments, i garantint la qualitat esperada en tant que serveis públics prestats. Sumar inèrcies, respectant la identitat dels propis municipis o dels territoris que veuen cooperar els seus ajuntaments, és una bona fórmula. I el ventall on aplicar-ho és ampli: des de compres agregades de paper o energia, fins a tècnics especialistes en algun àmbit concret de gestió.

Davant d’aquesta realitat, els ens locals de segon grau han d’incentivar aquesta opció escollida cada vegada per més ajuntaments a l’hora d’exercir la seva cooperació amb ells. L’objectiu no varia, però potser els mecanismes mitjançant els quals s’ofereix la prestació o assistència tècnica hauran de contemplar aquesta nova variable.

Pere Prat i Boix
President del grup d'ERC-AM a la Diputació de Barcelona

© Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web