spotify instagram youtube Twitter Facebook

POLÍTICA MUNICIPAL

DB Dimarts, 1 de maig de 2012

Oxigen financer als ajuntaments

La situació financera complicada en la que es troben molts municipis del país, a conseqüència de la crisi econòmica però també del deute de la Generalitat als ajuntaments a causa d'un finançament històricament no resolt és el que ha portat a la Diputació de Barcelona a fer una aportació de fons extraordinària als consistoris.

Així, la Diputació de Barcelona ha decidit obrir una línia de finançament de gairebé 170 milions d’euros. Cada ajuntament beneficiari podrà obtenir com a màxim l’equivalent al deute que tingui reconegut amb la Generalitat, amb un límit màxim de quatre milions d'euros.

La importància d’aquest pla és doble, d’una banda la Diputació pren sentit en ser una administració que presta servei als ajuntaments i de l’altra posa en evidència la necessitat que hi hagi una Llei de finançament local que sigui justa i proporcionada als serveis que es dóna als ciutadans a través dels seus ajuntaments. D’altra banda, l’efecte indirecte d’aquest Pla posa al descobert un problema de caràcter estructural; el finançament de l’Estat en relació a la Generalitat. Una situació d’espoli fiscal que fa més de tres dècades que Catalunya està patint i que ha acabat significant el principal motiu d’ofec econòmic del nostre país i per tant de la ciutadania. Una situació que evidencia el mal encaix i el tracte discriminatori de l’Estat respecte el conjunt de les i dels catalans. Malgrat els esforços que s’estan fent a través de les diverses administracions fins que no es resolgui aquest greuge històric qualsevol mesura tindrà carácter de provisionalitat i serà benvingut, però, no permetrà actuar en l’arrel del problema i resoldre amb garanties els serveis a les persones. Per això, caldrà donar un impuls definitiu al concert econòmic.

Pels Ajuntaments que ja havien pagat alguns dels serveis ja contractats i executats els pot suposar un marge de liquiditat per plantejar-se noves actuacions del seu pressupost. En tot cas, podran pagar les factures pendents per falta de recursos. També és un Pla ben acollit per les empreses prestadores d’obres i serveis als Ajuntaments, la majoria de les quals son petites i mitjanes i que per aquesta manca de liquiditat veuen en perill la seva viabilitat.

En aquest marc, la injecció de gairebé 170 milions d’€ significa, una bombolla d’oxigen pels Ajuntaments. El conjunt de l’operació no ha de generar cap mena d’obligació futura als ajuntaments a llarg termini ni computar com a préstec a les finances municipals. I, en aquest sentit, és important que el retorn d’aquests diners que avança la Diputació a la Generalitat compleixi els terminis previstos i no hipotequi accions futures de d’institució. I en aquest sentit val a dir que aquest ajut alleugereix la pressió sobre la Generalitat tot i que encara quedarà deute pendent al conjunt dels ens locals. I cal exigir-li que s’espavili a acomplir els compromisos concrets.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació, que darrerament havia estat noticia per motius que, encara que de caràcter personal, lesionaven la seva imatge institucional, fa una aposta per continuar la seva tasca de donar suport i serveis als ajuntaments de la circumscripció corresponent.

Jordi Portabella i Calvete
Portaveu del Grup d'ERC a la Diputació de Barcelona

© Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web